ce-este-gore-tex-military-base-shop2

Ce este “Gore-Tex”?

ce-este-gore-tex-military-base-shop

Ce este materialul “Gore-Tex”?

În anii ’50, Wilbert Gore, angajatul unei firme celebre americane fără acordul superiorilor săi a realizat din teflon un material nou, care a fost perfecționat de fiul său Robert Gore în anul 1969. Produsul a fost numit, după numele celor care l-au realizat (tatăl și fiul) – de aici provine eticheta Gore-TEX.

Gore-tex este o membrană specială,  impermeabilă (nu lasă apa să treacă în interior) și totodată respirabilă (permite vaporilor de transprație să iasă la exterior) echipamentele fabricate cu această membrană fiind recomandate în activități outdoor precum airsoftul, alpinismul, sporturile de iarna, mersul în drumeții, etc. Pentru a beneficia la maxim de toate avantajele este recomandat ca echipamentele cu Gore-tex să fie utilizate în condiții de temperatură scăzută atunci când vaporii de transpirație vor avea unde să se evapore, într-un mediu exterior mai răcoros.

Cum se fabrică membrana Gore-tex?

ce-este-gore-tex-military-base-shop2Membrana a fost inițial alcătuită din două componente, recunoscut ca cel mai durabil material impermeabil/respirant existent. Este fabricată din politetrafluoretilena (PTFE) printr-un proces de polimerizare emulsivă în care este folosit și fluorosurfactant (PFOA). Sau altfel spus, Gore-Tex este un fluor sub formă de pulbere transformat într-o membrană realizată din milioane de fibre microscopice, numite monomeri.

Porţiunea PTFE extinsă conţine peste 1,4 miliarde pori microscopici pe metru pătrat. Spațiile dintre aceste fibre microscopice sunt de 20.000 ori mai dense decât o picătură de apă. Datorită mărimii porilor (care este mai mic decăt o picătură de apă, dar mult  mai mare decât molecula de vapori) apa în forma sa lichidă nu poate penetra membrana, dar vaporii de umezeală trec cu uşurinţă.

De aici rezultă proprietatea membranei Gore-Tex de a fi impermeabilă (nu lasă apa să treacă în interior) și totodată asigură respirabilitatea echipamentului (permite vaporilor de transprație să iasă la exterior). De asemenea, vântul este complet blocat, ceea ce permite menținerea temperaturii corpului.

Gore-Tex exista deja în mai multe variante:

ce-este-gore-tex-military-base-shop3

 • Gore-Tex Pro Shells – membrană utilizată la îmbrăcămintea destinată unei utilizări în condiții extreme fiind formată din trei straturi respirabile, durabile, impermeabile și rezistente la vânt.
 • Gore-Tex Active Shell – elimină imediat transpirația și senzația neplăcută de umezeală și este plăcut la purtarea pe piele fiind utilizată la îmbrăcăminte ce trebuie să dea utilizatorului protecție împotriva apei și vântului. Materialul este potrivit pentru atleți, maratoniști, persoane care fac aerobic sau orice alt sport ce implică transpirație crescută.
 • Gore-Tex Windstopper – material multistratificat ce are în exterior membrană Gore-Tex, iar în interior este un polar moale la atingere, ce dă o senzație foarte plăcută și un confort sporit, alcătuit din materiale moi, călduroase, adaptabile. Pentru că este flexibil, acest tip de material Gore-Tex se mulează pe corp, dar în același timp permite mișcarea liberă și păstrează căldura.
 • Gore-Tex PacLite – acest material de tip Gore-Tex se comportă foarte bine la împachetat și este recomandat în situații în care spațiul și greutatea sunt esențiale. Membrana de exterior este fabricată din poliester sau nylon, iar interiorul PacLite este compus din carbon și substanță oleofobică. Astfel, nu mai este nevoie de o altă căptușeala și, deci, este mai ușor de împachetat.
 • Gore-Tex Performance Shell – materialul acesta nu este făcut pentru un sport anume, ci poate fi folosit și la alergat, și la mersul pe bicicletă sau chiar doar la o simplă plimbare. Este disponibil în 2 straturi (pe exterior, iar în interior este o căptuseală) și în 3 straturi (legat de membrana exterioară și de căptușeala interioară).

  GORE – TEX® Performance for Footwear oferă confort optimizat pentru condițiile meteorologice moderate și extreme și este utilizat pentru o gamă largă de articole de încălțăminte dedicat activităților în aer liber.

  OLYMPUS DIGITAL CAMERA

  Toate produsele originale care poarta sigla Gore-Tex sunt testate în cele mai dure condiții.

  Sursa

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *